Douglas hout is hip

Waarschijnlijk bent u in de bouwmarkt tientallen soorten hout tegen gekomen. Het kan in het begin best verwarrend zijn welke soort hout hoed is, en welke bewerkingen beschikbaar zijn met het gekozen hout. In deze blog gaan we dieper in op de houtsoort Douglas. Douglas is een zeer bekende houtsoort en wordt voor veel bewerkingen gebruikt. Zo is het mogelijk om Douglas te verwerken tot planken, palen en balken. De bewerkbaarheid van douglas hout in combinatie met de stevigheid van het hout maakt het zeer geschikt. Ook is het mogelijk vlonderplanken en dakbeschot te maken. Douglas kan geschaaf maar ook fijn geschaafd worden geleverd. Fijn geschaafd is duurder, maar maakt het wel geschikt voor houtbewerkingen die een gladde oppervlak nodig hebben. Mocht er een PEFC certificaat nodig zijn is dit binnen de categorie Douglas hout ook mogelijk. Mocht u zelf zin hebben om de bandschuurmachine erbij te pakken is het mogelijk om Douglas hout ruw te laten leveren.

Afkomst

De bekende houtsoort Douglas is afkomstig vanuit het Noordwesten van Europa. Het is een naaldboom houtsoort. De kleur van het hout zou je roze achtig kunnen noemen. De structuur die haast lijkt op een levende vlamstructuur geeft het hout een warme uitstraling. De positieve eigenschappen die het hout met zich meebrengt maakt de boom en het hout steeds populairder. De sterkte van het hout maakt Douglas zeer geschikt voor alle bovengenoemde bewerkingen zoals beschreven in de inleidende alinea. Ook is Douglas duurzaam. Dit betekent dat u niet binnen een paar jaar van het bouwen van uw buitenkeuken al hoeft te gaan controleren of de planken toe zijn aan vervangingen. Douglas gaat doorgaans boven de grond 10 tot 15 jaar mee. Het onbehandelde hout vergrijst na verloopt van tijd. Het is mogelijk om deze aanpassing in kleur tegen te gaan. Door beits toe te passen kan de vergrijzing worden tegen gegaan.

Uitstraling

Het is mogelijk om een nog meer duurzame houtsoort toe te passen. Als u dit wil, is het een betere keuze om te kiezen voor een hardhout. Douglas valt namelijk niet onder deze categorie. Ook zijn de looks van het hout zeer belangrijk. Douglas heeft bijvoorbeeld een matig grote nerf. Samen met de roodbruine kleur van het kern hout en de geel achtige kleur van het spint hout maakt deze hout soort een specifieke kleur. Het is belangrijk dat u dit zich realiseert en dat de houtkleur past bij het bouwwerk dat u van het Douglas hout wil gaan maken.

Geef een reactie